Funkcjonalna aranżacja nowoczesnej kuchni
Nowoczesna kuchnia to duże wyzwanie zarówno dla jej właścicieli jak i dla projektantów. O tym jak piękna i funkcjonalna potrafi być Ci drudzy wiedzą najlepiej. Etap projektowy odgrywa bowiem w jej przypadku kluczową rolę! Dobrze rozplanowana na etapie koncepcyjnym staje się przestronnym i wygodnym w użytkowaniu wnętrzem, w którym cała rodzina chętnie spędza czas. O tym jak urządzić nowoczesną kuchnię i zamienić wielkie marzenia o bijącym sercu domu w rzeczywistość, przeczytacie w dalszej części tego artykułu.
Strefy funkcjonalne w nowoczesnej kuchni HomeKONCEPT
Idealna kuchnia to taka, którą charakteryzuje funkcjonalizm i ergonomia. Stworzenie jej nawet z niewielkiego pomieszczenia wcale nie jest trudne – pod warunkiem, że pamięta się o odpowiednim wydzieleniu pięciu kluczowych stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowania oraz gotowania. Ten umowny podział usprawnia komunikację w kuchni oraz gwarantuje, że czynności związane z przygotowywaniem posiłków będą przebiegały w odpowiedniej kolejności.
Nowoczesność w stonowanych barwach – funkcjonalna aranżacja kuchni w projekcie HomeKONCEPT 71.
Pierwszą ze stref jest strefa zapasów, na którą składają się lodówka, zamrażarka i praktyczna spiżarnia. Na tą ostatnią czasami nie mamy miejsca w aranżacji swojej kuchni, ale z pomocą przyjdą nam tutaj pojemne szafki czy szuflady, które zapewnią odpowiednią ilość miejsca na przetwory, jak i zapasy produktów sypkich. Praktyczną alternatywą dla kuchennej spiżarni są także szafki wyposażone w system cargo. Wysuwane półki-kosze nie zajmują wiele miejsca, a są jednocześnie bardzo pakowne.
Wygodna kuchnia z wysoką zabudową – aranżacja strefy zapasów w kuchni z projektu HomeKONCEPT 29.
Strefa przechowywania to miejsce na wszelkiego rodzaju akcesoria kuchenne (zastawa stołowa, naczynia, sztućce, pojemniki itp.) oraz drobny sprzęt AGD. Do jej aranżacji polecane są szuflady z pełnym wysuwem, które ułatwią wyszukiwanie oraz wyjmowanie niezbędnych akcesoriów. Tuż obok powinna znajdować się strefa zmywania, na którą składają się zlewozmywak, zmywarka do naczyń, kosze, pojemniki na odpady segregowane oraz środki czystości – niezbędne do zachowania porządku w każdej kuchni. Podczas aranżowania strefy zmywania warto pomyśleć o środowisku, inwestując w praktyczne sortowniki na odpady, które pomogą utrzymać porządek w kuchni.
Kluczowa dla funkcjonowania naszej kuchni jest kolejna strefa – przygotowywania posiłków. Najważniejszym jej elementem jest praktyczny blat roboczy wraz z przyborami kuchennymi (deski, noże, itp.), które są niezbędne podczas krojenia produktów żywnościowych i ich dalszej obróbki. Konieczne jest wygospodarowanie w niej miejsca na najczęściej używane produkty żywnościowe takie jak: herbata, kawa, olej, przyprawy oraz różnego rodzaju półmiski i patery służące do serwowania dań.
Strefa przygotowywania posiłków w kuchni z projektu HomeKONCEPT 08.
Ostatnią – ale równie ważną – jest strefa gotowania, do której zalicza się sprzęt AGD do obróbki cieplnej (płyta grzewcza, piekarnik, kuchenka mikrofalowa, pochłaniacz) oraz miejsce wydzielone do przechowywania garnków, patelni, czy też form do pieczenia. Praca w kuchni będzie przyjemniejsza, jeśli opary powstałe na wskutek gotowania wraz z nieprzyjemnymi zapachami będą usuwane przez pochłaniacz o odpowiedniej wydajności.
Funkcjonalna kuchnia z projektu HomeKONCEPT 69 z wygodnym blatem roboczym.
Warto pamiętać, że obok odpowiedniego przyporządkowania artykułów do poszczególnych stref, nie mniej istotne jest ich rozmieszczenie na odpowiednich poziomach. Te, po które sięgamy najczęściej dobrze jest umieścić w łatwo dostępnych szufladach, natomiast pozostałe, które podczas pracy w kuchni są użytkowane sporadycznie, powinny mieć swoje miejsce w górnych szafkach.
Zasada trójkąta roboczego – wygoda w kuchni
Chcąc zaprojektować ergonomiczną przestrzeń kuchenną, należy kierować się również regułą trójkąta roboczego, która definiuje ustawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni, tj. lodówki, zlewozmywaka oraz kuchenki. Według niej odległość lodówki od zlewozmywaka oraz zlewozmywaka od kuchenki powinna wynosić od 120 do 210 cm, zaś lodówki od kuchenki od 120 do 270 cm. Usytuowanie sprzętów według powyższych wskazówek nie krępuje ruchów podczas czynności wykonywanych w kuchni oraz zapobiega przemierzaniu zbyt dużych odległości pomiędzy poszczególnymi strefami. Zasada nie obowiązuje w przypadku, kiedy powyższe urządzenia są ustawione w jednym ciągu kuchennym.
Przestronne i pełne światła kuchnie HomeKONCEPT
Kuchnia HomeKONCEPT 74 z okazałą wyspą i panoramicznymi przeszkleniami – nasz pomysł na funkcjonalne wnętrze.
Nowoczesne kuchnie w projektach domów HOMEKONCEPT są niezwykle przestronne i fantastycznie doświetlone okazałymi przeszkleniami. Równie ważnym rozwiązaniem jest otworzenie przestrzeni kuchennej na sąsiadujący z nią salon i jadalnię. Zyskujemy dzięki temu jedno, duże pomieszczenie – przyjazne wszystkim domownikom i sprzyjające ich integracji. Tym sposobem nawet z niewielkiej przestrzeni przeznaczonej na kuchnie jesteśmy w stanie wydobyć maksimum miejsca i zagospodarować je zgodnie z wymienionymi w artykule zasadami. A później zostaje nam tylko cieszyć się z wygody użytkowania i żyć jak się lubi – w najlepszym stylu HOMEKONCEPT. 🙂
Nadal poszukujesz idealnego projektu domu dla swojej rodziny? Skorzystaj z naszego formularza doboru projektu i postaw na nowoczesność!
Komentarze
Brak komentarzy
Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze.